Hoppa till sidans innehåll

Funktionärer


Vad innebär det att vara funktionär? 

Som funktionär ställer man upp och arbetar ideellt med våra tävlingar, antingen under själva tävlingsdagen eller med förberedande arbete. I gengäld får man såklart mat/fika under dagen och inte minst en rolig upplevelse och en fantastisk gemenskap med övriga funktionärer!

Beroende på vad det är för typ av tävling finns det en massa olika uppgifter att göra, med olika förkunskapskrav. Har du inte hjälpt till tidigare hjälper vi dig självklart hitta en uppgift som passar dig.

Hur lång tid man lägger på en tävling varierar mycket, men vi är alltid tacksamma för varje timme du kan tänka dig att hjälpa till! Under tiden man hjälper till, alternativt före eller efter sitt pass brukar man hinna se en massa fina hästar och duktiga ryttare.

 

Exempel på funktionärsuppgifter hopptävling i ridhuset.

Funktionärsuppgift Beskrivning av uppgift Utdrag ur TR, tävlingsreglementet
Tävlingsledning Är ansvarig för tävlingen och ska se till att allt flyter på. Är ofta också säkerhetsansvarig  
Sekretariat Gör startlistor och tar hand om ev strykningar. De som skall tävla kommer och startanmäler sig hit innan start och visar upp vaccinationsintyg. Är även en lite allt-i-allo.  
Sjukvårdsansvarig Sjukvårdsutbildad(sjuksköterska,läkare) skall finnas på tävlingsplatsen under hela dagen ifall det skulle hända något.

Mom 178 olyckfallsvård.

Olycksfallsvård skall vara så ordnad att skadad ryttare och eller häst snarast kommer under sakkunnig vård. Ambulans skall kunna tillkallas omgående. Om läkare inte finns tillgänglig på tävlingsplatsen hela tiden måste i varje fall sjukvårdspersonal finnas.

Banchef Asvarar tillsammans med banbyggaren för banan.  
Bana Preparerar banan, harvar, krattar, bygger hinder, flaggar in.  
Prisutdelare Delar ut priser efter klassernas slut. Hjälper också till att förbereda prisbrickan inför prisutdelning i samarbete med sekretariatet.

Mom 211 Prisutdelningar/cermonier

Vid inbjudnings-, lokal- och regional tävling bör de tre främst placerade pristagarna sitta till häst. ÖVriga placerade ryttare skall komma till fots.

Framridning/framhoppning Står vid framridningen och ser till att det inte är för många på framridningen, samt att "rätt" personer är på plats, man får inte komma hur tidigt som helst till framridningen. Gör också ryttarna uppmärksamma på när det är dags att bege sig till tävlingsbanan. Kollar så att inte hindrena används regelvidrigt.

Mom 203 Framridningsbana

Framridningsbanan bör endast vara öppen för startande ekipage i pågående och följande klass.

 

Mom 120 Officiella svenska tävlingar

 

Arrangeras tävling/tävlingsklass för ponny samma dag som för häst, ska ponny och häst hållas helt åtskilda på framridning/framhoppning.

Insläpp Släpper in ryttaren på banan och stänger efter dem.  
Parkering Hälsar folk välkomna och visar var de får köra och vart de skall parkera. Man är två stycken som delar på uppgiften, en står vid infarten och en på parkeringen.  
Funktionärsmat Man har ansvar för att införskaffa och laga mat och fika till funktionärerna.  
Tidtagare Tar tid, antingen med tidtagarur eller tidtagning.  
Domarsekreterare Skriver protokoll (antal fel plus tid)  
Veterinärassistent Hjälper veterinären med listor och avprickning.  
Flaggare Du startar hästen och flaggar den i mål. Du flaggar när hästens bog passarar dig.  

 

Exempel på funktionärsuppgifter vid dressyrtävling i ridhuset 
OBS endast kortfattad beskrivning av uppgifterna, mer info får man inför respektive tävling! 

Funktionärsuppgift Beskrivning av uppgift
Tävlingsledning Tävlingsledaren är den som har det övergripande ansvaret för tävlingen, både före, under och efter tävlingsdagen.
 
Säkerhetsansvarig Denna person ansvarar för att säkerhetskrav enligt TR uppfylls, vad gäller allmän säkerhet och i händelse av olycka.
Sjukvårdsansvarig Sjukvårdspersonal ska finnas på plats under hela tävlingsdagen om något händer, och "ska vara sakkunnig och lägst ha aktuell utbildning i HLR" (TR I, mom 178).
Sekreteriat Tävlingens administrativa central, som sköter allt vad gäller start-/resultatlistor, strykningar, mail, telefon m.m.
Domarsekreterare Sitter bredvid domaren när programmen rids och antecknar poäng och kommentarer.
Poängräknare  Hämtar protokollen efter varje avslutad ritt och sammanställer poängen.
Framridning Framridningspersonalen ser till att rätt personer är på framridningen och att säkerheten upprätthålls, samt uppmärksammar ekipagen på när det är dags att bege sig till banan. 
Insläpp Här släpper man in och ut ekipage från banan/banorna.
Parkering Parkeringspersonal hjälps åt att visa ankommande transporter var de ska parkera så att ytan utnyttjas på bästa sätt, ser till att säkerheten upprätthålls samt hänvisar personbilar till annan parkering.
Prisutdelare Hjälper till vid prisutdelningen samt med förberedelserna innan.
Funktionärsmat Här ansvarar man för inköp och tillredning av mat till alla funktionärer.
Trivsel/allt-i-allo Här ser man till att allt ser snyggt ut på anläggningen, kollar sådant som att det t.ex. finns toapapper och tvål på toaletterna, hjälper publik tillrätta m.m. Ibland kan man behöva byta av någon en stund eller rycka ut på något annat sätt - det finns alltid något att göra.
Banbyggnad Vid de tävlingar där dressyrstaket används behövs hjälp med att bygga upp staketen innan tävling (oftast dagen före) och att ta bort dem efteråt.
Speaker Presenterar i högtalarsystemet ekipagen som kommer in på tävlingsbanan och vid ev uppsutten prisutdelning, samt ger allmän information under tävlingens gång.


 

 

 

 

Uppdaterad: 26 APR 2017 10:37 Skribent: Ridskola

Postadress:
Göteborgs FK - Ridsport
Töpelsgatan 16
41655 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0760294122
E-post: verksamhetschef@gfrk...