top of page
Praktisk information inför din lektion

Innan lektionen:
I entrén finns en iP
ad där du hittar alla dagens lektioner, här ser du också vilken häst du ska ha. Bocka av dig när du kommer! På vänster sida om entrédörren hittar du hjälmar och västar som du kan låna vid behov - glöm inte att lämna tillbaka dem snyggt och prydligt på sin plats. Har du inget skåp att lämna dina värdesaker i, så kan du ta med dem in i en väska till manegen. Lämna aldrig värdesaker i omklädningsrummet!

Våra hästar står uppdelade i två olika stall, Västra och Östra. Västra stallet når du från entrén medans Östra är på andra sidan byggnaden som du kommer in i utifrån. Gå in stallet och se om din häst/ponny är i sin box eller om den går lektion. I sadelkammaren finner du sadel och träns, hinkar, svampar och putsmedel för utrustningen. All utrustning är markerad med din hästs namn, i regel hänger storhästarnas utrustning till höger och ponnyerna till vänster. När du ska göra iordning din häst/ponny rekommenderar vi att kika på dess namnskylt, här finns lite kuriosa om just din häst och hur den vill bli hanterad. Om hästen kan bli uppbunden så bind upp med en säkerhetsknut i sin box vid iordningsställande. De hästar som inte kan bindas upp ska hållas fast med ett grimskaft via gallret. Vid problem, ta hjälp av någon i din grupp eller någon av våra stallvärdar. Det går bra att ställa upp hästen i någon av uppställningsplatserna.


Under lektionen:
När ridläraren ropar in gruppen börjar den som står närmast manegen att gå in. Hästarna ställs upp på medellinjen i manegen med ca en hästs mellanrum, med rumpan mot plastväggen och näsan mot läktaren, i paradmanegen ställer du upp med näsan mot den stora GFRK-flaggan. Ridläraren talar om för dig om din häst behöver stå i ett hörn istället(för att inte stå för nära andra hästar). Förbered uppsittning och sitt upp. Både hästar och sadlar mår bra av att du sitter upp med hjälp av pall! Händer en olycka med något annat ekipage, stanna din häst. Sitt inte av din egen häst för att fånga den lösa hästen om ryttaren har ramlat av.


Efter lektionen:
Ställ upp hästarna på medellinjen med minst en hästlängd mellan varje häst. Sitt av genom att släppa båda stigbyglarna, svinga över högerbenet och glida ner vänd mot hästen på hästens vänstra sida. Kom ihåg att hela tiden ha sträckta tyglar. Håll din häst och vänta in om det kommer någon ny elev som ska ha din häst efter dig. Kommer det en ny elev, till lektionen efter, så fråga om denna vill ha hjälp av dig! Om din häst ska gå lektion så hjälp gärna till med mockningen av manegen. Kommer det ingen ny ryttare till din häst, dra upp stigbyglarna och vänta tills ridläraren säger att du kan ta in hästen till stallet. När du har tagit av hästens utrustning, ta hand om hästen efter bästa förmåga. Om hästen är svettig får du gärna svampa av den, men tänk på att hästen kanske ska gå lektion snart igen, så använd måttligt med vatten. Skölj bettet och bettringar noggrant och passa även på att putsa hästens träns och dina egna stövlar/skor! Om du har lånat utrustning så glöm inte att lämna hjälm och väst i förrådet vid entrédörren.

 

I stallet – kläder, utrustning och säkerhet:

För allas trivsel och säkerhet, såväl hästars som människors, är det viktigt att vi håller oss till och respekterar reglerna för vistelse i stallarna.
• Stallet är hästens hem. De måste få ha lugn och ro i sitt stall utan en massa stoj. Pring ata lugnt och spring inte. Detta gäller på hela anläggningen, inte bara inomhus. Detta är viktigt för hästarnas trivsel, men också för säkerheten. Det är lätt att en häst blir skrämd och den kan reagera genom att kasta sig.
• Ur säkerhetssynpunkt bör man inte vara många kring en häst eller ponny samtidigt. Det får vara max två personer i boxen eller vid skötselplatsen.
• Lämna inte hästen ensam då den är uppbunden i stallgången eller i sin box. Om du måste gå ett kort ärende be någon hålla ett öga på den. För er som är uppstallade i östra stallet gäller att om någon av ridskolans hästar ska passera din häst så skall du alltid ställa in din häst i boxen.
• Ridbanorna på anläggningen är till för ridning – inte lek. Här kan det lätt ske allvarliga olyckor om inte de säkerhetsföreskrifter som finns följs. För er som är uppstallade i östra stallet eller har löst manegekort så har ni ett ansvar för att lära er manegereglerna och följa dem. Barn som inte förstår manegereglerna till fullo måste alltid ledsagas av en vuxen.
• I det fall det rör sig om barn/ungdomar är det alltid föräldrarnas ansvar att regler och säkerhetsföreskrifter följs. All hästhantering är direkt farlig om man inte gör rätt. Följ alltid personalens anvisningar. 
• Sitt aldrig i stallgången.
• Hundar skall alltid vara kopplade.
• GFRK är en rökfri anläggning – visa hänsyn!

 

​

Säkerhetsregler och ryttarens utrustning:

Användande av ridhjälm
• Godkänd ridhjälm ska bäras vid all ridning (och körning).
• Hjälm och handskar ska även användas vid tömkörning, longering och annan motionering av hästar vid hand samt vid lastning.
• Alla under 16 års ålder ska använda hjälm vid all hantering av hästarna.


Användande av säkerhetsväst
• Alla under 13 år ska använda säkerhetsväst vid all ridning.
• Alla under 18 år ska använda säkerhetsväst vid hoppning och uteritt.
• Alla under 10 år ska använda säkerhetsväst vid all hantering av hästarna.


Skor/stövlar
• Vid ridning ska sko eller stövel med klack bäras för att man inte ska fastna med foten i stigbygeln.

• Vid hantering av hästar ska man ha rejäla skor eller stövlar, gärna med stålhätta, för att minska risken för trampskador.


Övrig klädsel
• Långärmat bör bäras vid uteritt för att undvika skrapsår. Ej luvtröjor.
• Långt hår ska vara uppsatt vid ridning och hästhantering för att inte vara i vägen och hindra ryttarens sikt.
• Smycken såsom halsband, ringar, piercing och liknande ska inte bäras vid ridning och hästhantering, då de utgör en skaderisk om man skulle ramla av eller fastna i något.
• Halsdukar och liknande ska inte bäras vid ridning, om man skulle ramla av finns risken att halsduken fastnar och dras åt runt halsen.
• Man ska inte använda hörlurar eller prata i telefon vid ridning och hästhantering då det stjäl uppmärksamhet från hästen och vad som händer runtomkring.
• Tröjor med luva ska inte användas vid ridning då det finns risk att luvan fastnar.
• Tugga inte tuggummi vid ridning.
• Ta bort öglan som finns på en del ridspön så att spöet inte riskerar att fastna och skrämma hästen.
• Handskar rekommenderas vid ridning och framförallt när man leder hästarna, då det minskar risken för blåsor och brännsår.

bottom of page