Historik & Organisation

GÖTEBORGS FÄLTRITTKLUBB grundades 1894 som en av de allra första ridklubbarna i Sverige, djupt rotad i militären med eldsjälar som löjtnant Alexis Hammarsskiöld och klubbens första ordförande, major von Strussenfeldt, i täten. Det var först under 50-talet, då armén började avhästa sina regementen, som den militära prägeln bleknade.

I början av seklet låg vårt ridhus vid Lorensberg, men vi flyttade redan 1937 till Bävferfeltsgatan. Under nästan 40 år i de nya lokalerna ökade vårt medlemsantal från 84 kvinnor och 286 män till över tusen ryttare i alla olika åldrar, dock var den övervägande delen unga flickor.

1977 stod vår nuvarande anläggning färdig på Töpelsgatan 16. Lagom till vårt 100 års jubileum stod vår utomhuspaddock klar och vi har ett ridhus med tre maneger, café, omklädningsrum och cirka 80 km ridvägar i Delsjöområdet.

Organisation

Göteborgs Fältrittklubb grundades 1894 och drivs som en ideell förening. En ideell förening innebär att föreningen drivs utan vinstsyfte och att medlemmarna är grunden för dess verksamhet. Medlemmarna väljer varje år på årsmötet en styrelse som är ansvarig för föreningen under mandatperioden. Stadgarna utgör den stabila juridiska grunden och utgör reglerna för hur föreningen ska fungera.

För den dagliga driften av föreningen ansvarar en verksamhetschef som till sin hjälp har vår duktiga personal.

En ideell förening innebär också ett ideellt och givande engagemang, dels för att vi samlats kring ett gemensamt intresse det vill säga hästar och ridning, dels för att hålla nere våra gemensamma kostnader. Detta görs inte utan våra engagerade medlemmar. Från var tid till annan finns därför sektioner, kommittéer, arbetsgrupper, adjungerade till styrelsen, enskilda insatser etc. Sektioner väljs vid årsmötet för kommande mandatperiod enligt stadgarna. För närvarande finns Ungdomssektion (US) och Tävlingskommitté som mer formaliserade grupper.

Uppdaterad: 12 APR 2018 15:46

HT 2018: 31 juli - 22 december