Hoppa till sidans innehåll

Skötarsystemet


 En skötares ansvarsområden

Du som skötare ska...

   •     … borsta och rykta hästens päls. Att rykta är viktigt för relationen mellan människa och häst, samt för hästens välbefinnande; det stimulerar blodcirkulationen, öppnar porerna och gör hästen blank i pälsen.

   •     … kratsa hästens hovar och därmed se till att inga stenar eller dylikt har fastnat i skorna. I detta moment bör man även se till att alla skor sitter fast ordentligt.

           ◦     Att borsta, rykta och kratsa hovarna bör ta minst en timme varje dag.

           ◦     Om en sko sitter lös eller hästen saknar sko helt och hållet, meddela stallpersonal eller instruktör omedelbart.

   •     … visitera hästen eller ponnyn varje gång du sköter. Det innebär att du kontrollerar att det inte finns några sår eller svullnader på hästens kropp, samt bedöma hästens allmäntillstånd; är den hängigare, kallare eller varmare än vanligt?

           ◦     Om hästen eller ponnyn har sår, svullnader eller visar andra symptom på sjukdom, meddela stallpersonal eller instruktör omedelbart.

   •     … ta hand om din sköthäst- eller ponnys utrustning. Det innebär framförallt sadel och träns, som ska smörjas regelbundet, gärna en gång i veckan, med de redskap som finns i sadelkammaren. Eventuella hjälptyglar av läder kan även smörjas, medan strykkappor ska hållas rena från smuts och lera.

           ◦     Ta inte isär hästens utrustning om du inte är helt säker på hur den ska sättas ihop igen. Om utrustningen är sammansatt fel kan det innebära en säkerhetsrisk för såväl häst som ryttare.

           ◦     Var noga med att hästen eller ponnyn inte ska gå lektion efter att du har smort utrustningen. Det blir obekvämt för både häst som ryttare.

           ◦     Om utrustning saknas eller är sönder, meddela stallpersonal eller instruktör omedelbart.

 

Syftet med att ha sköthäst är för att få mer förståelse för hur hästar fungerar samt för att stärka relationen mellan människa och häst. På ridskola får alla hästar träffa många människor och det är därför bra om varje häst har minst en skötare som den lär känna närmre.

 

Skötarsystemets uppbyggnad och regler

   •    En häst eller ponny får max ha två skötare, på grund av att relationen mellan häst och skötare ska bli stark.

   •    Det finns ingen skillnad mellan dessa två skötare oavsett antalet dagar vardera sköter.

           ◦     Respektera varandras dagar. Om du är i stallet på den andra skötarens skötdag, låt då den skötaren ta hand om hästen.

   •    Att jämt och ständigt byta sköthäst- eller ponny accepteras inte. Om du vill byta sköthäst- eller ponny finns det en väntetid på tre månader. Det finns även möjlighet att vara ”provskötare” ett antal dagar för att försäkra att du passar med din valda häst eller ponny. Den här regeln finns till för hästarnas välmående.

   •    Det är ett stort ansvar att vara skötare. Vid förhinder måste du antingen meddela hästen- eller ponnyns andra skötare och be den sköta i ditt ställe, eller meddela skötaransvarig om de dagar du inte kan närvara.

   •    På nya hästar finns det en automatisk väntetid på 3 månader innan det är tillåtet att skriva upp sig i kö. Denna regel är införd för att nya hästar inte alltid stannar kvar hos oss, samt för att ge de nya hästarna en chans att bo in sig.

   •    Vissa hästar är av annan svårighetsgrad och därför har skötaransvarig rätt att förbehålla sig till skötarens rid- och erfarenhetsnivå om den önskade sköthästen inte passar. Dessa regler är införda för att vi ska kunna försäkra oss om hästens och skötarens säkerhet, samt tillhandahålla bästa möjliga förutsättningar för att häst och skötare ska trivas tillsammans.

   •    Minst två gånger per år anordnar Ungdomssektionens styrelse skötarmöten där vi kontrollerar vilka som fortfarande sköter och står i kö för att börja sköta. Om man ej kan närvara under mötet måste man meddela skötaransvarig genast. Om skötaransvarig inte blir informerad stryks man automatiskt ur skötar- och/eller kösystemet.

 

OBSERVERA att om du byter telefonnummer eller e-post ste du genast kontakta skötaransvarig.

 

Om du vill bli skötare på någon av lektionshästarna- eller ponnyerna får du höra av dig till skötaransvarig via mail This is a mailto link. Dit kan du även vända dig med eventuella frågor och funderingar kring skötarsystemet.

Skötarmailen kollas av varje dag. Skötarasvarig förbehåller sig rätten till att obligatoriskt besvara mailen en gång i veckan, på söndagar, men ibland oftare.

   •    För att bli skötare krävs en del personlig information. Denna är till för att du ska kunna bli kontaktad om så behövs. Fyll i mallen nedan när du mailar om att bli skötare.

 

Namn:

 

Födelsedatum ÅÅMMDD:

 

Telefonnummer:

 

Skötdagar:

 

Riddag:

 

Mailadress:

 

Datum:

 

(Datum är det datum du blir uppskriven som skötare, fylls i av skötaransvarig när du blir uppskriven.)

Du kan bli skötare på lektionshästarna- och ponnyerna på Göteborgs Fältrittklubb. Ungdomssektionens styrelse har byggt upp och är ansvariga för skötarsystemet och dess regler, som förklaras nedan.

 

 

 

Uppdaterad: 12 MAJ 2017 15:34 Skribent: Ridskola

 INLOGGNING HIPPOCRATES

Viktiga datum!

Hösttermin 2022:

1 augusti - 23 december, ridning alla dagar (även röda dagar)

.

Frågor om:

Ridskolan, kurser, privatlektioner:

This is a mailto link

Telefontid tisdagar kl. 09-11 på tel: 0760-29 51 22 

.

Ridgrupp, kölista:
This is a mailto link

Telefontid tisdagar kl. 09-11 på tel: 0760-29 51 22

 

Fakturor, skåp, övriga kanslifrågor:
This is a mailto link

Telefontid måndagar kl. 15-16 på tel: 0760-29 41 22 (semesterstängt v.27-31)

 

Verksamheten, personal, anläggning, djurhållning:

This is a mailto link

Sponsring: 

This is a mailto link

BOKA RIDBANA 

SAMARBETSPARTNERS:

 

Kungälvs gardens center

 

 SponsorhusetLogga
När du ändå handlar på nätet - handla här och stöd Göteborgs Fältrittklubb!

 

 

Postadress:
Göteborgs FK - Ridsport
Töpelsgatan 16
41655 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0760294122
E-post: verksamhetschef@gfrk...